Innebandyminnen – Södertälje IBK – ROCKETS .. Del.3

Södertälje IBK – ROCKETS, 1997-2004 – Nu blir det elitseriespel ..

Några ord innan del.3 börjar.
De är sjukt hur mycket minnen som kommer upp när man sitter och skriver så här. Just denna del som kommer nu, den om min tid i Södertälje ROCKETS, det är en del av mitt innebandy liv som jag verkligen trivdes med. Många roliga minnen, men också dom mest jobbigaste minnena finns under denna tid. Denna del av min innebandy karriär, omfattar så otroligt många händelser, så jag bestämde att dela upp den i flera delar. Annars blir det för mycket att läsa på en gång.

Och vilken respons jag fick på del.2, den om Pershagen. Nästan 1000 läsare när jag skriver detta. Kul att många gillar att läsa om mina innebandy minnen, och hoppas ni gillar denna del också. Håll till godo, första delen om tiden i Södertälje ROCKETS
/ Micke


Ny klubb, men störst av allt .. spel i elitserien för mig, för första gången.
Södertälje IBF
eller ROCKETS som laget kommer att kallas i folkmun, var resultatet av en sammanslagning mellan Hölö SK & Södertälje IBF något år tidigare, och nu hade man gått upp i elitserien inför säsongen 1997/98, och man gjorde en storsatsning inför sin första säsong i elitserien.
Man lyckades till exempel få hem legenden Torbjörn “Tobbe” Jonsson från Schweiz. Tobbe ihop med Thomas Fogelberg var ju dom första svenskarna att bli kallade “utlandsproffs” då dom drog ner till Schweiz 1992. Tobbe spelade under sina år i schweiziska Alligator Malans. Nu skulle han flytta hem och göra Södertälje till ett topplag i elitserien. Tobbe på denna tid, levde innebandy. Han jobbade med innebandy, han tränade innebandy, jag tror till och med han sov med innebandyn.

Länstidningen gjorde en helt egen artikel om Tobbes flytt hem till Sverige, och hur han tänkte kring innebandyn. Läs den här – Länstidningen 28 maj 1997 – “Hjärtat förde Tobbe hem till Hölö igen”

Andra namn som värvas över till ROCKETS i denna satsning är, Magnus Karlsson (numera Hultqvist) (Nykvarn), Johan Häggman, Jori Tuomela (Högdalen), Magnus Boström (Telge IBS), Jens Carlsson, Niklas Wahlgren (Pershagen).

Sedan tidigare fanns det många andra sköna profiler i laget .. Andreas “Ante” Olsson, Fredrik “Krysset” Krusell, Richard Hallberg, Ove “Hacket” Bengtsson, Michael “Mys” Lindgren, Tomas “Linkan” Lindskog, Daniel Hägg, Magnus Olsson, och många fler. Så ganska snabbt fick man känslan av att detta kunde bli en otroligt rolig & underhållande säsong. Vi började säsongen med ett tufft träningsläger på Åland, där vi bland annat fick springa långa intervaller på en travbana. Tränare första säsongen i elitserien var Ove Jonehed & Jörgen Wikman.

Säsongen 1997/98 spelar vi i Elit Södra. Och för att vara nykomlingar i Elitserien, så gjorde vi det bra. Minns att vi spelade oavgjort i våran första elitseriematch, 3-3 hemma i Västergårdshallen mot KFUM Örebro. Första vinsten i elitserien kom i tredje omgången hemma mot IBK Lockerud 5-3. Jag fick inte spela så många matcher från start denna säsong. De var istället Jori Tuomela som rankades som 1:a målvakt, då han säsongen innan hade spelat i elitserien med Högdalen. Men de blev en del inhopp i några matcher, plus några från start.

Ett av de minnen som har fastnat hos mig denna säsong var matchen hemma mot Torshälla. Jag jobbade på AstraZeneca under denna tid och hade en kollega på jobbet som var tränare i Torshälla. Han var på mig hela tiden inför denna match och retades lite. Jag visste att jag inte skulle starta matchen, men innan vi gick från jobbet, så sa jag till han “Gör inte för många mål nu bara, för då får jag hoppa in, och då vinner vi ..” Vi spelar dåligt denna match, och med underläge 4-3 inför sista perioden, får jag min chans. Jag håller “nollan” perioden ut, och vi vänder matchen och vinner med 5-4. Det va ganska tyst på jobbet efter det.

Vi kommer 6:a i serien till slut, en helt klart godkänd säsong som nykomling i Elitserien.
Finns många roliga artiklar från Länstidningen som jag har lagt upp här. Jag rekommenderar att läsa dom, det är riktiga “nostalgi trippar”.

Artiklar i Länstidningen från säsongen 1997/98 (klicka på rubriken för att läsa mer)
Alla nöjda efter oavgjord premiär- 1 okt 1997
Första segern i elitserien – 11 okt 1997
Ny taktik bakom största triumfen hittills – 24 nov 1997


På försäsongen till 98/99 deltar vi för första gången med Södertälje ROCKETS i Båstad Outdoor Open. Jag hade ingen riktig koll på vad detta var då, visste bara att turneringen spelades utomhus, men inte mer. Denna turnering skulle visa sig vara en riktig höjdare. Tror faktiskt vi var med och spelade denna turnering 5 eller 6 gånger i rad. Och varje gång åkte vi ihop med vårat damlag, och de var en grymt kul resa varje gång, och vi hade riktigt bra sammanhållning, lagen mellan minns jag.

Första gången vi var med, så bodde vi en bit ifrån själva arenan där matcherna spelades, men åren efter bodde vi på själva tennis anläggningen (Skansen Hotell). Matcherna gick på själva tennisbanorna (Centercourt & Bana1), som hade preparerats med en plastmatta. Bra drag på läktarna var det, och mellan matcherna gled man ner på stranden och njöt av solen. De kunde ju även hända att man på kvällarna gled in på Peppe`s Bodèga och tog sig ett par öl. Under dessa turneringar vi deltog i, så hände det otroligt många sköna grejer, riktiga klassiker. Finns så mycket minnen från dessa resor, att jag skulle kunnat gjort en helt egen del på just bara Båstad Outdoor Open.


Säsongen 1998/99 var det mycket nytt för oss i laget. Först byte vi serie från Elit Södra till Elit Norra. Och denna säsong började vi spela våra hemmamatcher i Täljehallen (hemmaarenan för basketlaget SBBK). Seriespelet var lite annorlunda också, första delen spelade vi i Elit Norra. Efter dubbelmöten på hösten, så gick lag 1 till 4 i Norra & Södra serien vidare till SuperElit och lagen 5-8 i Norra & Södra serien hamnade i Allsvenskan.
Vi fick en ny tränare/coach också, Rolf “Roffe”Sipilä hette han och kom närmast ifrån Balrog. Lite nya spelare hade också kommit in i laget, Kim Callin, Thomas Nilsson (Telge IBS), Magnus Persson (Torshälla), Nicklas Hedstål (Balrog), och vi plockade upp många duktiga juniorer från vårat juniorlag. som t.ex. Mats Carlsson, som verkligen fick sitt genombrott denna säsong. Även juniorerna Christer Eriksson, Pär Carlsson, Markus Wargclou, Kristoffer Kranberg gjorde några matcher denna säsong.

Första matchen förlorade vi knappt mot serie favoriten Balrog, (1-2). Detta följdes upp med knapp förlust mot en annan seriefavorit Haninge (1-2) I match tre så spelade vi oavgjort borta mot UmeåCity (3-3). Första vinsten kom på hemmaplan mot starka Fornudden, också ett klassiskt lag med många profiler (vinst med 2-1).
Efter detta gick det lite tungt för oss. Men i returen mot Balrog på hemmaplan, så kom det en vinst igen, Denna gång var de vi som vann med 2-1. Detta följdes upp med en seger hemma mot Kista/Järfälla IBK (4-1). Men sedan tog det stopp igen och vi hamnade sist i serien, och fick där med spela i Allsvenskan, efter 14 matcher i Elit Norra. Tror de var i den här vevan som “Roffe” fick sparken som tränare, och tillbaka kom Ove Jonehed som coach, tillsammans med Hans Persson, en ledar legend från Hölö SK tiden.

Artiklar i Länstidningen från säsongen 1998/99 – Elit Norra (klicka på rubriken för att läsa mer)
Premiär med mersmak, trots knapp förlust – 23 sep 1998
Segern kom, när turen vände – 11 okt 1998
Andra segern .. – 30 okt 1998

Vi började Allsvenskan ganska bra, med vinst hemma mot Sjöstad IF (3-2), och vinst borta mot Balrog (5-3), samt hemma mot Nerike IBK (5-3). Sedan började de gå tungt igen, vi tog endast en seger till, hemma mot Bräckan IBK (11-3). Så inför sista omgången behövde vi oavgjort eller vinst borta mot UmeåCity, för att klara nytt kontakt. De blev en förlust med 5-2 och en tung resa hem i bussen. Tyvärr så åker vi ur elitserien med minsta möjliga marginal, vi hade de i egna händer men är allt för dåliga i den sista och avgörande matchen.

Artiklar i Länstidningen från säsongen 1998/99 – Allsvenskan (klicka på rubriken för att läsa mer)
Äntligen lite flytt – 21 dec 1998
ROCKETS tappade – och kvitterade – 22 feb 1999

Otroligt tungt och tråkigt att åka ur Elitserien, Men efterföljande säsong så sker det ett stort generations skifte i ROCKETS, och den resan fortsätter jag berätta om i min nästa del av bloggserien.

Slut på del 3 – I nästa del fortsätter jag min innebandyresa med “unga” Södertälje ROCKETS och spel i division 1

1 134 Views
Dela på Facebook
Twitter
Email