Innebandyminnen – Södertälje IBK – ROCKETS .. Del.4

Södertälje ROCKETS – del.2 – Nystart i division 1 och ett generations skifte på gång ..

Säsongen 1999/00 börjar vi alltså om i division 1 östra. En serie som består av otroligt många Stockholms lag, två Uppsala lag (Storvreta & Sirius) och ett lag från Enköping (Munksundet FK), och så två Södertälje lag, ROCKETS och Telge IBS.

Till denna säsong hade vi värvat och lyft upp många juniorer i laget. Bland nyförvärven fanns Marco Repo, Marcus Mukkonen från Eskilstuna. Men denna säsong kom att bli den säsong, då juniorerna från ROCKETS blommade ut på riktigt. Mats Carlsson, Kristoffer Kranberg, Markus Wargclou, Mikael Karlsson, Pär Carlsson. Tränare var Torbjörn Hellsing, som närmast kom från Telge IBS. En ny hemmaarena hade vi fått också. Nybyggda Wasa Sporthall, där vi från och med nu tränade och spelade våra matcher.

Säsongen började med ett derby mot Telge IBS, och de blev vinst direkt med 4-2. Sedan ångade vi på, vi var obesegrade ända fram till omgång 6, då kom en uddamåls förlust borta mot Tyresö (3-2). Men vi kom snabbt igen och hade åter igen en bra period, fram till omgång 11, då vi förlorade borta mot AIK med 3-1 (de var denna match som kom att avgöra seriesegern till slut). Efter den förlusten gick vi obesegrade resterande matcher. Men AIK var lite starkare än oss denna säsong, och vann serien, endast två poäng förre oss. Och gick därmed upp i elitserien (tror inte de var något kval upp denna säsong).

En speciell och kul grej som hände under denna säsong, var att vi i början på november möte Svenska Landslaget i en träningsmatch. Dom behövde lite matcher inför kommande VM i OsloLäs artikel i Länstidningen – “En bra genomkörare inför kvällens cupmatch“.

En annan grej som hände denna säsong och var nytt inom innebandyn, var “Svenska Cupen” eller Aftonbladet Cup som den hette i början. Den fungerade precis som Svenska Cupen i fotboll, där lag från lägre divisioner får chansen mot elitlag om man tar sig vidare i cup spelet (artikel från aftonbladet.se – 14 aug 99). Denna säsong var första året detta spelades, och vi gick långt, väldigt långt .. ända till FINAL. Semifinaler och final gick under en och samma helg, detta år i Uppsala och detta skedde runt jul tid.. Minns vi slog ut elitserielaget Fornudden (minns inte resultat) sen slog vi ut elitserielaget Nerike i åttondelsfinalen (3-2 efter straffar) Sen vann vi mot AIK i kvartsfinalen med 3-2. Nu var vi klara för final helgen i Uppsala, Där möte vi IBK Dalen i semifinalen och vann (4-3), och sedan elitserielaget Warberg i finalen. Vi förlorar dock finalen med 6-5

Artiklar i Länstidningen från säsongen 1999/00 (klicka på rubriken för att läsa mer)
Ett allvarligt möte , med många skratt – 4 okt 1999
ROCKETS starkast i derbyt – 5 okt 1999
Vilken dag, Torbjörn – 9 dec 1999

Där fick ni, Black Army – Aftonbladet Cup – 1 dec 1999
ROCKETS i cuprysare – Aftonbladet Cup – 16 nov 1999


Säsongen 2000/01 var Torbjörn Hellsing kvar som tränare, en del nyförvärv hade vi tagit in, Peter Nilsson (Telge IBS)Marko Heponiemi (Trosa Edanö) bl.a. Vi inledde säsongen ganska dåligt med en förlust och två oavgjorda resultat, innan första segern kom. Sen rullade de på ganska bra, med några få undantag. Dom fyra sista omgångarna innan serieavslutet, var vi riktigt på topp. Problemet var att Storvreta gick lika bra som oss, så inför sista omgången så gällde följande. Vid vinst eller oavgjort mot just Storvreta, så gick vi upp i elitserien. MEN, när de verkligen gällde, så vek vi ner oss totalt, och förlorade sista matchen hemma mot Storvreta med hela 5-0. Så otroligt tungt att förlora så där i sista matchen. Så vi slutar 2:a i serien för andra året i rad.

Detta var Torbjörn “Tobbe” Jonsson sista match i hans långa innebandy karriär.
TACK Tobbe !! Du är & förblir en legend inom innebandyn.

Artiklar i Länstidningen från säsongen 2000/01 (klicka på rubriken för att läsa mer)
Femton sekunder i raketfart – 7 jan 2001
Nöjda efter storseger -4 feb 2001
ROCKETS har chans att avgöra själva – 12 feb 2001
De här var en av dom tyngsta förlusterna – 5 mars 2001

 

 

Jag tror de var under denna 2000, som Södertälje ROCKETS fick sin första hemsida. Eller om de var sent under 1999. Hur som helst, detta var något som vi la ner mycket tid på, och vi vann faktiskt priser för våran hemsida under åren. Här under kan ni se bilder på hur designen kunde se ut under några säsonger. Jag var den som byggde & designade dessa under alla år.

2000/01 2001/02 2002/03 2004/05

 


Säsongen 2001/02 .. sker det stora förändringar på tränar fronteni klubben. Ny tränare blir innebandy legenden från Balrog, Bruno Lundberg. Han kliver in med ett helt nytt tänk i laget och lyfter oss ett par steg från föregående säsong. Nyförvärv till denna säsong var Thomas Prim (Syrianska FC), Patrik Lundström, Jesper Johansson, Per Tjusberg (Telge IBS) Christian Persson (IK Stanstad). Nya juniorer fick chansen denna säsong också, Janne Lehto-Piironen, Stefan Gavelin, m.fl.

Vi börjar säsongen med att åka till Båstad Outdoor Open. Sedan åkte vi till Oslo, Norge på träningsläger, ett tufft läger med 2 matcher som avslut. Först möte vi Tunet (där Stefan Åsbergh var coach då) och sedan avslutade vi mot norska mästarna Greåker. Mot Tunet blev det vinst med 3-1 och mot Greåker blev det vinst (minns inte resultat). Man kände ganska tidigt att vi hade något stort på gång denna säsong, vi hade en grym lagkänsla och sammanhållningen var otroligt bra.

Vi började dock seriespelet på värsta sätt med förlust, i första matchen hemma mot Farsta (förlust 3-5) Men var snabbt tillbaka i vinnarspåret. Och hade efter det 8 segrar och 2 förluster.

Sen tog det stopp i matchen borta mot Alba i omgång 12 (förlust 3-4),
Men återigen så tar vi tag i det. och kunde i nästa match vann hemma mot Borlänge med 5-4, och de var en viktig seger för att inte hamna alltför långt efter topplagen. Och vi började verkligen komma igång nu och slog även serieledarna Högdalen med 5-3 i omgången efter.

Men lördagen den 9 februari hände de något fruktansvärt … Min, våran, världens bästa lagkamrat, Markus Wargclou omkom i en bilolycka. Jag minns fortfarande dagen som om den vore igår. De var fruktansvärt, och än idag förstår jag inte riktigt hur vi orkade spela mer innebandy den säsongen. Men som lag, var vi denna säsong en så otroligt stark grupp, vi stöttade varandra både på & utanför planen, och jag vet att Markus sedan den dagen har varit med oss på innebandyplanen, på ett eller annat sätt. Saknar dig kompis – Markus Wargclou 7 juni 1981 – 9 februari 2001
Besök gärna Markus Wargclou`s Minnessida

Som sagt, hur vi kunde spela klart säsongen är en gåta, vi lyckades till och med vinna samtliga kvarvarande matcher denna säsong efter olyckan. Av de sista tretton matcherna i serien, vann vi tolv. Så tänker man tillbaka, så var det förlusten hemma mot just Högdalen (3-4) som avgjorde serien. För tredje året i rad kommer vi alltså tvåa i serien.

Artiklar i Länstidningen från säsongen 2001/02 (klicka på rubriken för att läsa mer)
Marcus Wargclou död i krasch – 11 feb 2002
Elitdrömmen lever – 16 jan 2002
Raketerna lyfte inte – 24 sep 2001


Någon gång under 2001, så får jag en förfrågan från Tobbe Jonsson, ifall jag är intresserad att göra Unihocs nya hemsida. Jag åker ner till Göteborg och träffar Unihoc folket, och jag får uppdraget att göra hemsidan. Kommer inte ihåg exakt när den lanseras, men har för mig att det vara när Unihoc lanserade sin nya stora klubb nyhet CAP klubban.

 


Inför säsongen 2002/03 var de mycket snack om vilka som skulle stanna, och vilka som skulle lämna laget, en ganska stor grej. Men det gjordes ett otroligt bra jobb kring att forma ett nytt starkt lag, och kanske viktigaste av allt, Bruno Lundberg stannade som coach. Några nya killar kom in i laget, Henrik Lindberg, bl.a. men viktigast av allt, stommen från säsongen innan, var kvar i laget. Nykvarns IF hade gått upp i division 1 inför denna säsong, så nu blev det två derbyn också. (vi vann båda)

Vi inledde serien med två vinster, sen förlorade vi borta mot Borlänge (6-7). Vi vinner de tre följande matcherna, innan vi återigen åker på en förlust, borta mot Västerås (1-3). och de är just Västerås vi kommer att slås om seriesegern med. Efter detta tar vi sju vinster, innan vi återigen möter Västerås hemma, nu blir det en viktig vinst i “sudden” (5-4). Så när det återstår 2 omgångar ledder vi serien. Men här tror jag att de smög in sig en hel del nerver, för i näst sista omgången förlorar vi borta mot Alba med 4-2, här skulle vi liksom avgjort serien. Så nu är det vinst eller oavgjort i sista matchen som gäller. Den matchen mot Tyresö/Trollbäcken slutar 5-5 och vi är klara för elitseriekval. Äntligen, efter tre raka år som tvåor i div.1, så vinner vi. Vilken känsla de var.

I kvalet till elitserien får vi möta Karlstad i dubbelmöten, vi börjar borta. Jag hade lyckas dra på mig en ordentlig förkylning, med jätte hög feber. Men jag var med på matchen som reserv och var t.o.m. ombytt tror jag. Men min målvakts kollega Tero Lindvall gjorde en lysande insats i denna match och vi vann med 9-7, och hade nu fördel med 2 plus mål inför avgörande hemmamatchen. Då Tero hade spelat bra i första matchen, så började han även från start i returen hemma. Vi hade bra koll på matchen, tills sista minuterna av andra perioden, då blev det totalt hjärnsläpp, och på 41 sekunder kunde Karlstad göra 3 mål. Och nu var det lika läge i kvalet (0-0). Inför tredje perioden bytas jag in, och på något sätt lyckades vi ta tag i det, och jag höll “nollan” i perioden. Detta betydde att de blev “sudden death” avgörande om vilka som skulle ta platsen i elitserien. Och de va vi som GJORDE DET !! för endast 58 sekunder in i förlängningen kunde Pär Carlsson göra det förlösande målet, som betydde att vi var klara för elitserien … Fyra långa säsonger tog det, men nu var vi där igen.

 

Artiklar i Länstidningen från säsongen 2002/03 (klicka på rubriken för att läsa mer)
Hårt jobb lönar sig ibland- 24 mars 2003
ROCKETS har kopplat greppet – 10 mars 2003

ROCKETS klart för elitseriekval – 3 mars 2003
I raketfart mot elitserien – 26 jan 2003
Oves tre raketmål, sänkte NIF i derbyt – 26 okt 2002

 

I nästa del, del 3 av ROCKETS tiden, kommer jag berätta om dom två kommande säsongerna i elitserien, innan jag väljer att varva ner med innebandyn för ett tag ..

Slut på del 4 – I nästa del fortsätter jag min innebandy resa med ROCKETS i elitserien

1 025 Views
Dela på Facebook
Twitter
Email